2015. augusztus 21., péntek

Freeform nyaklánc és gyűrű - leírássalEgy olyan darabot mutatok be, amely ki fog maradni a készülő leírások közül. Nem véletlen, hiszen freeform. Imádom, de természetéből adódóan csak hozzávetőleges leírás lenne hozzá praktikus (nekem legalábbis nem lenne türelmem leszámolható rajzot készíteni hozzá, aki elkészíti, az pedig szerintem begolyózna, mire lekövetné a rajzot...)A lánc és a gyűrű is Alize Díva fonalból készült (a képen látható szín a batik 1767-es, de feltétlenül ki kell próbálnom más színben is :-) ), jó szorosra horgoltam, hogy szép legyen a tartása. Viszont nem keményítettem, hogy minél kellemesebb legyen a bőrnek. Utólag díszítettem pár szem kásagyönggyel és csiszolt üveggyöngyökkel.

Mivel a fonal színátmenetes, nem szükséges színt váltani munka közben. Nagy vonalakban a következők szerint készült:

1. Megrajzoltam a kívánt nyakláncformát és kivágtam papírból

2. Láncszemekből hurkot kapcsoltam a záródáshoz (tetszés szerinti gomb méretében - én rövidpálcákkal bevont gombot használtam), majd láncszemsort készítettem a nyakat körülvevő pántnak.
3. A sor végén megfordultam, a láncszemek tetejére rövidpálcákat horgoltam, a sor végén pedig sűrűn kitöltöttem a hurkot rövidpálcákkal.

4. A nyakpánt aljára szintén rövidpálcákat horgoltam, a pánt ívét az adta, hogy minden 7. láncszembe két pálcát horgoltam.
5. A nyaklánc közepén oda-vissza horgoltam rövidpálcákat és egyráhajtásos pálcákat váltogatva. Pár rövidpálca, aztán az előző sor pálcáinak tetejére néhány láncszem (általában néhánnyal több, mint ahány pálca kimarad, ettől alakulnak ki a hurkok), aztán megint rövidpálcák vagy egyráhajtásosak. Három dologra kell figyelni:
a. nagyjából követni kell a papírból kivágott formát,
b. kb. szimmetrikus legyen a középső rész két oldala
c. minden láncszemsorba jó szorosan, jó sok pálcát kell elhelyezni, hogy szépen eltakarják a láncszemsort a pálcák.

6. Aztán körbehorgoltam rövidpálcákkal a nyakláncot kívülről. Ez a keret is egy pici tartást ad a láncnak.
7. Gombostűkkel kifeszítettem a nyakláncot szépen formára igazítva, majd finoman átgőzöltem és hagytam megszáradni.
8. Végül tetszés szerint pár szem csiszolt és kásagyönggyel díszítettem a láncot és felvarrtam a gombot a záródáshoz.

A gyűrű hasonlóképpen készül, csak itt körbe-körbe horgoltam, (egyszer azért haladtam oda-vissza is a gyűrű tetején, hogy itt több sor legyen, szélesebb legyen a teteje, alul pedig kényelmesen elférjen egy ujjpercen). Csak a gyűrű tetejét díszítettem gyöngyökkel a kényelem érdekében.A gyűrű formázására két verzióm van.
1. ha elkészült, húzzuk egy textilzsebkendővel bevont fakanálra (szorosan feküdjön ki rajta a gyűrű), és gőzöljük át vasalóval. Egy kis keményítő sem árt neki.
2. A képen látható gyűrű kicsit másképp készült. A horgolás befejeztével kifordítottam a gyűrűt, textilzsebkendővel bevont fakanálra húztam, és szigorúan tiltott dolgot csináltam: az akrilfonalhoz a forró vasalót egy szilikon sütőpapíron keresztül hozzányomtam. Ettől a fonal (a gyűrű belseje) megolvadt, megkeményedett. Még azon melegében kifordítottam, formára igazítottam és hagytam kihűlni. Ezek után díszítettem csak gyöngyökkel. Kicsit nehezebb így a díszítés, hiszen az összeolvadt szálak közt nehezebb átszúrni a tűt, viszont jobb a tartása a gyűrűnek, könnyebb fel- és levenni, mégsem olyan kemény, mint a kikeményített verzió.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése